Jeugdzorg Emmaüs huurt het appartement van het Michielshof sinds maart 2018 om er een woonproject te vestigen: “Kamino – kleinschalig samen wonen” ten behoeve van jongeren van 17-18 jaar die in instellingen opgegroeid zijn en bij de stap naar zelfstandigheid begeleiding nodig hebben. Een coach van Jeugdzorg Emmaüs woont met zijn gezin ( vrouw en één kind van 6) in het appartement sinds maart. In april hebben de eerste twee jongeren hun intrek genomen elk in een kamer van het appartement en in september kwamen er twee jongeren bij voor de derde en de vierde kamer. Nu zijn alle kamers benut. De vier kamers worden door Jeugdzorg Emmaüs onderverhuurd aan de jongeren die zich zo oefenen in zelfstandig leven. Na 12 tot 18 maanden zullen ze plaats ruimen voor een nieuwe lichting jongeren en zullen ze elders gaan wonen, ditmaal helemaal zelfstandig.

Gert en Joke wonen samen met vier jongeren uit de jeugdhulp, maar ze vormen geen voorziening. Ze zijn vrijwilligers en doen aan cohousing, onder begeleiding van de zorggroep Emmaüs, die hierin mee het voortouw nam. Petje af voor dit gezin dat de dagelijkse zorg voor deze jongeren op zich neemt. Deze directe vorm van vrijwillige hulpverlening is extreem waardevol voor jongeren, die het nog niet alleen kunnen, maar zonder hen wel alleen zouden staan.

Eerst naar een kleinschalige wooneenheid

Voor sommige jongeren is de stap naar volledig alleen wonen te groot. Het is niet niks om zelfstandig te wonen. Er komt heel wat bij kijken; alle praktische beslommeringen, de administratie en financiën. In een eigen woning gaan wonen en zorgen dat je er kan blijven, legt veel druk op jongeren. Voor sommigen is die druk te groot: dan werken ze niet meer aan hun doelen en dromen. Voor die jongeren beschikt Jeugdzorg Emmaüs over twee kleinschalige wooneenheden met telkens plaats voor 4 jongeren.
Elke wooneenheid heeft een inwonende volwassene of gezin.
Het doel is om samen te leven en te wonen. Zo voorkomen we dat jongeren eenzaam zijn. Iedereen heeft een eigen kamer, maar iedereen deelt ook de badkamer, keuken en living.

meer info op www.jeugdzorgemmausantwerpen.be/kamino

artikel in De Standaard, 14 april 2019

ZETEL

Prins Boudewijnlaan 176 | 2650 Edegem (België)
Ondernemingsnummer: 56473643

DISCLAIMER

The information contained in this website is for general information purposes only. The information is provided by [business name] and while we endeavour to keep the information up to date and correct, we make no representations or warranties of any kind, express or implied, about the completeness, accuracy, reliability, suitability or availability with respect to the website or the information, products, services, or related graphics contained on the website for any purpose. Any reliance you place on such information is therefore strictly at your own risk.

[/av_section]