Geschiedenis

constance teichman bij een ziek kind

 

Het ziekenhuis Louise Marie was het eerste ziekenhuis voor kinderen. Het is ontstaan in 1846 onder impuls van Constance Teichmann, en bestond eerst als huis met bedden voor zieke kinderen, gelegen aan de Tabakvest.

Constance Teichmann, dochter van de provinciegouverneur, vond dat er iets moest gedaan worden aan het schrijnend tekort aan medische zorgen voor behoeftige kinderen. Zij stelde haar huis in de Tabakvest ter beschikking en organiseerde vrije consultaties van dokters die vrijwillig een beurtrol op zich namen.

Onder haar impuls werden grote geldinzamelacties gehouden om de werking van het ziekenhuis voor kinderen te financieren.

Op 17 september 1851 wordt het ‘Kindergasthuis Louise-Marie’, op 16 november 1846 geopend op de Sint-Jorisvest [Tabakvest], overgebracht naar de Everdijstraat. In juli 1877 verhuist het opnieuw, naar de Meistraat.

zie http://www.avbg.be/kroniek_Antwerpen_1801-1900

 

foto ziekenhuis louise marie

 

In de 20e eeuw werd het ziekenhuis Louise-Marie aan de Singel gebouwd met een kapitaal dat gedurende jaren via giften verzameld werd.

Na de verkoop van het ziekenhuisgebouw in de jaren 1990, heeft de Raad van Bestuur beslist de financiële middelen van de vzw opnieuw in te zetten voor de meest kwetsbare kinderen in onze samenleving.

 

 

 

Ere-voorzitter Simon Deckers vertelt de ontstaansgeschiedenis van ‘Centrum Louise Marie” :